dijous, 15 de novembre de 2012

La lletra ERRE sons i posicions

               Aquests dos vehícles amics després de la seva aventura
               a la carretera ens ajudaran a recordar els diversos sons
               de la lletra ERRE en les seves  diferents posicions.La bicicleta representa el so fluix i només el trobem entre vocals o a síl·labes trabades (br, cr, dr, fr, gr, pr, tr) i sempre s' escriu amb una sola lletra ERRE. Com a cara, pera, o a les trabades braç, cranc, drap, fred, gran, prat, trux.

La moto representa el so fort i quan va entre vocals hi posem el dígraf de les dues ERRES per no confondre el so ja que és l' única posició que comparteixen. Com a carro, marron, entre vocals o  a les altes posicións roca, riu, desert, excursió, atzar.

Al final de paraula la ERRE en general no sona ( als oficis com fuster, pintor... o als infinitius com cantar, córrer, dormir... ); és com si els vehicles  estessin aparcats. Algunes excepcions bar, per, cor, car, or, pur, mar, acer, llar, far, amor, favor, sabor, honor, valor, sospir, enyor, tresor, motor, ascensor, radar, autocar, futur, familiar, espectacular,...
Pots jugar una estona al joc d' ortografia de Dina Abizanda del portal EDU365 per ser un campió en dominar aquesta complicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada