dijous, 15 de març del 2012

Cuques, bitxos i d' altres bestioles

Els més menuts tenen les seves pròpies definicions de moltes coses. Són molt divertides i enriquidores. Segons les experiències viscudes i algunes explicacions ben rebudes van formant les seves pròpies idees. Quan encara no han descobert paraules com invertebrats o artròpodes tot són cuques i bitxos.

Cada nen té la seva pròpia explicació. Però en general les cuques són tot tipus de bestioles petites: cucs, insectes, aranyes, i d'altres criatures estranyes. Gairebé tots els nens saben, perquè són molt observadors, que els cucs s' arrosseguen, els insectes tenen 6 potes i les aranyes 8, i els més especials són la cuca de llum perquè brilla a les nits, el borinot perquè és molt gros i enreda, la marieta perquè es passeja per la mà abans de volar o la cotxinilla perquè quan la toques es fa una boleta.
Totes aquestes bestioles que poden convertir l' hora de l' esbarjo en tot un aconteixement, també es poden anomenar bitxos si són entremeliats. Però de fet per ser bitxos han de ser dels que piquen com l'abella i el mosquit o l' escurçó. Es diuen així perquè piquen com el bitxo de la planta que es fa servir pels plats picants.
Aquesta classificació, tot i que no és ni taxonòmica ni científica, és força general quan ets un xaval. Ja tindran temps d' aprendre parauletes i etiquetes per a tot. Per als més impacients aquests llibres són sorprenents.




 És bo tenir respostes per a les seves preguntes però sense anticipar-se a les seves pròpies conclusions per afavorir el desenvolupament del seu raonament, de la seva capacitat d'observació o de la seva intuició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada