dijous, 27 de setembre del 2012

Truc del nus, per lligar sabates

Clica a la foto per veure-la més gran.
Potser et costa fer un llaç, perquè encara no tens prou traça, 
o perquè l' has perdut per algun motiu. Però tu ets valent  
i et vols lligar les sabates tu sol i amb talent.
 Aquí tens el truc del nus.

1. Fas un nus senzill.
2. Fas una nansa.
3. Fas una altra nansa.
4. Fas un nus amb les dues nanses.
5. Ja tens la solució, un llaç sense complicació.

En aquest vídeo pots veure tot el procés del truc del nus.



 Quan ja et sentis capaç de fer un llaç llavors En Teo et pot ajudar amb el seu conte on t' explica pas per pas.

També pots seguir les instruccions per lligar cordons,  molt ben explicades en aquest article dels mestres d' Educació Infantil i Iniicial de l' escola Immaculada Concepció de Gavà. Aquests són alguns dels passos necessaris per fer un llaç..


Resulta molt útil i divertit, fer la teva propia plantilla de cartró d' una sabata per practicar. Pots veure com es fa a  Pedra, paper, tisora de la secció Criatures del diari  ara on trobaràs un munt de propostes interessantsAquesta és la silueta per retallar i enganxar al cartró.



dimarts, 25 de setembre del 2012

Activitats per a les lletres TE, ICS, EFE

Aquestes activitats de les es nostres amigues marineres les pots fer abans de treballar les seves dificultats. Són unes lletres  entremeliades que apareixen en posicions variades. Però amb uns quants trucs i amb el seu conte t' ajudarem a anar en compte. Els trobaràs aquí.

 




diumenge, 23 de setembre del 2012

Manualitats amb petxines


Al cranc Franc i a la tellerina Josefina els agraden molt les manualitats amb petxines. Les vostres habilitats manuals i la vostra creativitat creixeran fent manualitats.


Aquí teniu algunes originals  idees que trobareu molt ben expicades a manualitats La Mussola. Tan podeu fer figures de tota mena com collarets, pulseres, arracades o penjolls. També podeu folrar capses, pots o marcs de quadres. I si teniu la sort de trobar closques molt grosses podreu fer-ne saboneresespelmatòries.




Per últim podeu combinar les petxines amb altres materials com ens proposen paperblog. Branques, cordills, peces de collarets, petites peces de ceràmica o pasta de paper, ... tot pot anar bé.




Atreviu-vos també a buscar dins del vostre cap noves idees.
 Com diu l' embarbussament: 
a cap cap cap el que cap en aquest cap.

dissabte, 22 de setembre del 2012

Cultura i natura

El monstre del reciclatge dissenyat per Chanzée és divertit i eixerit. Una artista que delecta la vista. Ens agrada tot el que fa i tenim la sort de que ens ha donat un cop de mà en els clips del català. A Ilustracomic la podeu trobar.


Recordeu que abocar cada cosa al seu contenidor és el millor.
 Així tenim cura de la natura.

dimecres, 19 de setembre del 2012

El cranc inventor es prepara per fer sabó



El cranc Franc ha après a fer sabó i se sent com un inventor.

Només cal un bon colador per passar-hi l'oli després de la cocció.
Així no el tireu a la pica i ajudeu a la natura una mica.
Després el barregeu en un cubell amb soda o sosa caústica líquida.
Millor amb uns guants i tapaboques que la sosa és una mica forta.
Ara ja podeu remenar amb una pala de fusta fins que tingui la textura justa.
Ha de quedar ben espesa com una bona maionesa.
Ja el podeu abocar al motllo i deixar reposar fins lendemà.
Si us agraden les olors hi poseu gotes de  suavitzant o olis de flors.

Sempre és millor que us ajudi un adult, sobretot amb la sosa, encara que la líquida no és tan perillosa. Si el motllo és gran, millor tallar el sabó a trossos abans que es posi del tot dur. És molt eficient com a detergent. Que us divertiu.

diumenge, 16 de setembre del 2012

El vent viatger cap a Bering

El vent viatger a més d' ensenyar-nos la lletra EFE amb el seu buf també vol compartir amb nosaltres les curiositats que ha vist en els seus vols per tota la terra. Li agrada molt l' estret de Bering amb les dues illes Diomedes per les seves caracterítiques úniques.


Just entre dos continents diferents,  la Gran Diomede pertanyent a Rússia i la Petita Diomede pertanyent a Alaska, només estan separades per 4 quilòmetres de mar. Com és tan a la vora del Pol Nord sovint es gela i es pot passar caminant. Però llavors canvies de dia perquè són a l' última i a la primera zona horària com es veu en aquest mapa de fusos horaris tret d' aquest taller del  xtec.


Una altra curiositat  de l' estret de Bering és que connecta l' oceà Ârtic amb l' oceà Pacífic. Sovint s' ha pensat en construir-hi un túnel o un pont que uniria casi tots els continents entre sí com es veu en aquest mapa del lloc educarchile.


De les dues illes Diomedes només està habitada la petita amb 7,5 quilòmetres quadrats i viuen bàsicament de la cacera. Però amb el canvi climàtic la majoria d' animals busquen aigües més fredes.
Aquí teniu un vídeo per veure com és la vida a la Petita Diomedes.


dimecres, 12 de setembre del 2012

Bon inici de curs

Benvinguts a l' escola i ja sabeu que el temps vola.  Sou els protagonistes d' un dels drets fonamentals que encara no són generals. Aprofiteu aquesta oportunitat de ser persones de veritat.


drets dels nens from merce rodriguez on Vimeo.

Aquest vídeo es va fer fa tres anys però encara és vigent, perquè  l' educació no és un dret de tota la gent. Aprofiteu les vostres capacitats i ajudeu a que tots tinguin les seves oportunitats.

dimecres, 5 de setembre del 2012

L' accent: trucs i jocs


Per entendre l' accent cal estar atent. Però si et costa, els correctors ortogràfics, els diccionaris i les teves lectures t' ajudaran gràcies a la teva memòria visual fins que esdesperti el teu talent per a l' accent. El millor és anar pas a pas.


La paraula es con un puzzle. Les seves peces són les síl·labes. Cada VOCAL amb les CONSONANTS que sonen amb ella són una SÍL·LABA ( excepte  quan van dues vocals juntes amb i, u, com a noi o cau, llavors és diftong, però això ho guardem per un altre dia). Pots practicar retallant titulars de diaris i fent el teu propi puzzle. 



De totes les síl·labes d' una paraula, només una és tònica o més forta i les altres són àtones o més fluixes. Amb el joc El generador de Roger Rey, Fernando Romero i Alfons García que trobaràs aquí et divertiràs mentre practiques.


                                Ara només queda saber com va això de l' accent.
Pots aprendre a classificar les paraules segons l' accent amb aquest joc de la Vanesa Marín Palomo.


                    
En Aventura' t amb l' ortografia tens un munt de recursos  EDU 365 on segons el teu nivell  pots triar per jugar amb això d' accentuar.  
Si et fa dubtar si les vocals són obertes o tancades, recorda que quan són tòniques la  A sempre és oberta, la i, u sempre són tancades, i pre la E,O pots consultar el vocalitzador.


dilluns, 3 de setembre del 2012

Un experiment diferent: antimosquits

Jugant amb coses que pots trobar per casa pots fer un antimosquits.

Si barreges vinagre amb sucre als mosquits els agrada molt.  Posa el teu experiment en una ampolla de plàstic amb un parell de forats que serviran de porta per als mosquits. Penjant l' invent  els atrauràs cap endins i ja no et picaran a tu.
També et pots ajudar de la cançó El mosquit d' en Sergi Cervantes  per fer que els mosquits escarransits i esquifits et deixin en pau.



diumenge, 2 de setembre del 2012

Problemes matemàtics visuals


Si el cap fas rumiar molt bé t' ho pots passar. Pots entretenir-te amb aquests Problemes visuals de la Sílvia Margelí i el Juanjo Càrdenas on tu mateix pots posar els nombres que més t' agraden a cada problema. Pensa en allò de que a cap cap cap el que cap en el teu cap.